Styrelsen

Styrelsen

Styrelsen för Sveriges Urmakareförbund

Ordförande: Clas-Henrik Pihl

Jag gick på Urmakarskolan i Borensberg med examen och Gesällbrev 1994. Efter det jobbade jag på
SMH Sweden i Stockholm i ett par år. Vidareutbildade mig sedan på Wostep i Neuchatel, Schweiz för
att sedan flytta till London och arbeta med restaurering av framför allt fickur i ett par år. Fortsatte
sedan min vandring till Schweiz där jag först arbetade med montering av prototyper och små serier
som anställd. 2001 startade jag eget och drev en verkstad med inriktning på montering och
finishering av framför allt urverk med tourbillon, minutrepetition etc. samt prototypering av dessa
typer av urverk. Jag drev denna verksamhet fram till 2019 och 2020 flyttade jag tillbaka till Sverige
och började på mitt nuvarande jobb som yrkeslärare på Urmakarskolan i Motala. Jag trivs där och
tillsammans med mina kollegor och ett gediget team från den svenska ur-branschen har vi lyckats få
riktigt bra nivå på skolan även sett ur ett internationellt perspektiv. Skolan är inne i en positiv period
där vi tar dom fina möjligheterna som finns för att bli ännu bättre för varje steg vi tar.
Jag hoppas att vi kan få fart på SUF och göra det till ett gediget yrkesförbund med fokus på yrket,
skolan och dess framtid samtidigt som vi med omsorg och entusiasm förvaltar SUFs fina samlingar
samt återupplivar sovande traditioner.
Häng på och bli medlem du också! Tillsammans kan vi göra något jätte fint av det här!

Ledamot: Henrik Eriksson

Mitt namn är Stefan, jag bor och arbetar i Stockholm.

Jag genomförde min mästarbrevsutbildning och blev godkänd hösten 2018.

År 2008 så tog jag mitt gesällbrev efter att ha studerat först på Liljaskolan i Vännäs och sedan gick jag sista gessälåret  på urmakarskolan i Borensberg. Idag arbetade jag som urmakare och säljare på en stor Ur butik i Stockholm.


För mig är det viktigt att vara med i Sveriges Urmakareförbund SUF för att vår lilla och unika yrkesgrupp tillsamman möjliggör bevarande av detta fina hantverksyrke och dess historia.

Suppleant: Robert Harlin

Jag driver urmakeriet Tidlösa Ur vid Ulva Kvarn i Uppsala. Vi är flera urmakare i verkstaden med olika specialområden. Vi renoverar mest vintage och antikt men säger inte nej till länkkortningar och verkbyten. Urmakeri brinner jag för eftersom det är ett yrke där man lagar, återbrukar och ger saker ett högre värde en marknadsvärdet, nämligen affektionsvärdet. Det finns inget roligare än att väcka liv i en insomnad mekanisk klenod som bär med sig fina minnen åt innehavaren.

Jag har tidigare jobbat på Sjöö Sandström, Rob. Engström och som lärare på Urmakarskolan. Jag har mästarbrev och är utbildad på Wostep i Neuchatel, Rolex och Omega.
Jag tycker att det är roligt att dela med mig av kunskap och hjälpa till där jag kan. I styrelsen för SUF bidrar jag med webdesign och idéer m.m.

Ledamot: Per-Erik Bylund

Som 20-åring påbörjade jag min urmakarbana och tog upp släktyrket efter min morfar som var verksam i Uppsala. Har jobbat i Tranås och Karlstad, varit delägare i Nilax, men framförallt varit urmakarlärare i Vännäs i 18-år.

Numera är jag även mästare i yrket och driver urmakeri i Olofsfors, där jag också har förbundets museum i mina lokaler!

Att vara urmakare är det bästa yrke man kan ha, ett underbart hantverk!

Att det ska finnas ett regelverk som säger vad det krävs för att kalla sig urmakare, bra utbildningsmöjligheter och bra förutsättningar för att bedriva yrket, var det som gjorde att jag engagerade mig i SUF.

Enbart genom ett fungerande yrkesförbund kan detta vara möjligt så bli medlem du också!

Ledamot: Stefan Isaksson

Mitt namn är Stefan, jag bor och arbetar i Stockholm.

Jag genomförde min mästarbrevsutbildning och blev godkänd hösten 2018.

År 2008 så tog jag mitt gesällbrev efter att ha studerat först på Liljaskolan i Vännäs och sedan gick jag sista gessälåret  på urmakarskolan i Borensberg. Idag arbetade jag som urmakare och säljare på en stor Ur butik i Stockholm.


För mig är det viktigt att vara med i Sveriges Urmakareförbund SUF för att vår lilla och unika yrkesgrupp tillsamman möjliggör bevarande av detta fina hantverksyrke och dess historia.

Ledamot: Anders Andersson

1982 fick jag mitt gesällbrev, min klass blev den sista som gick hela utbildningen i den gamla urmakarskolan i Borensberg. Sedan 1999 driver jag tillsammans med en kollega Verkmästarna i Göteborg. Hela tiden har jag haft ett stort intresse i utbildningen och var dels ledamot dels ordförande i SUF:s yrkesnämnd under många år.
Jag driver sedan många år en blogg där jag försöker dela med mig av mina erfarenheter kring udda och speciella företeelser inom urmakeriet. Sitter med i ledningsgruppen för Urmakarskolan och är nu även invald i SUF:s styrelse.
Jag vill att SUF ska fortsätta att vara ett rent yrkesförbund som verkar för att förmedla kunskap om gammal och ny teknik inom urmakeriet. Utbildning är en central punkt där jag vill verka för ett utökat samarbete med urmakarskolan i Motala. Att SUF ska anordna något kul att se fram emot till exempel; kurs eller föredrag.
Att yrket bevaras är jag inte ett dugg orolig för, det står många ungdomar på kö för att utbilda sig till det bästa yrket - urmakare.

Suppleant: Sofia Hummel

Jag jobbar som urmakare på AB Nymans Ur 1851 sedan 2005. Under den tiden har jag varit med och byggt upp den toppmoderna urverkstad vi har i Västerås idag som numer även är certifierad Rolex Service Centre. På verkstaden är vi nu 12 urmakare. Det är både roligt och en stor fördel att vara många urmakare tillsammans, när man stöter på problem i arbetet finns det alltid någon som kan hjälpa till med lösningar och idéer.

Jag är utbildad urmakare med gesällbrev, samt utbildad hos Rolex, Omega och Zenith.

Min passion för urmakeri ligger i känslan för att utföra varje moment med högsta möjliga kvalitet. Vi har en härlig laganda på verkstaden och jobbar med högt ställda mål att vara bland de bästa i världen på bl.a. polering av de kvalitetsur vi servar.